Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 19:10

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ «μαζί» ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2019-2023

Κορυδαλλός 05.02.23

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διοίκηση κατέφυγε σε έναν φτωχό, κουραστικό απολογισμό με πολλές επαναλήψεις για να δείξει κάποιο έργο.

Στην παρουσίαση αυτή εντάχθηκαν έργα της προηγούμενης διοίκησης, της Περιφέρειας Αττικής ακόμα και έργα που δεν έχουν γίνει ακόμα!

 

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2019-2023 ΕΙΝΑΙ:

 

ΑΔΙΑΦAΝΕΙΑ

Συνολικά η διαφάνεια υποβαθμίστηκε όσο ποτέ στη νεώτερη ιστορία του Κορυδαλλού.

    Πιο συγκεκριμένα είδαμε:

  1. Κρεσέντο απευθείας αναθέσεων
  2. Διαγωνισμούς με έναν μόνο υποψήφιο
  3. Διαγωνισμούς με περισσότερους υποψήφιους, που με ανεπαρκείς αιτιολογίες απορρίπτονται και πάντα καταλήγουν στον ίδιο εργολάβο
  4. Αναθέσεις έργων αφού έχουν ολοκληρωθεί
  5. Ανεπαρκώς τεκμηριωμένες παρατάσεις έργων
  6. Υψηλό κόστος περάτωσης έργων

 

ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ - ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ

  • Η δημοτική αρχή συζητά τα θέματα της πόλης με οποιονδήποτε άλλον φορέα, ακόμα και ιδιωτικό, εκτός της ψηφισμένης, για αυτόν τον λόγο, αντιπολίτευσης.                          Είναι γνωστό ότι έχει αρνηθεί το σύνολο των προτάσεών μας για μονοθεματικές συζητήσεις για: παιδεία, πολιτική προστασία, μειονότητες, υποδομές, κοινωνική πρόνοια.
  • Η διοίκηση ορίζει τις ώρες συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής, έτσι ώστε να μην  είναι παρούσα η αντιπολίτευση.
  • Οι περισσότερες σημαντικές Επιτροπές της πόλης όπως της “Ισότητας” του “Περιβάλλοντος” κλπ δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ.
  • Τα κοινωνικά δίκτυα της πόλης πρωτοφανώς βοούν για την κακή διαχείριση.
  • Για πρώτη φορά στα χρονικά οι δημοτικές παρατάξεις δεν πήραν γραφεία, παρά την σχετική νομοθεσία. Ο μοναδικός Δήμος στην Α΄ και Β΄ Πειραιά με αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
  • Η Οικονομική Επιτροπή, με προεδρεύοντα τον ίδιο τον Δήμαρχο, συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις , παρά το γεγονός ότι η συγκρότησή της, που έγινε με τον νόμο Θεοδωρικάκου, είναι αντισυνταγματική. Το ίδιο ισχύει και για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
  • Η φερεγγυότητα πολλών δημοτικών συμβούλων αμφισβητείται όσο ποτέ αφού:
    • Δημοτικοί σύμβουλοι του προηγούμενου δημάρχου, με απόλυτο καιροσκοπισμό, μεταφέρονται από παράταξη σε παράταξη με γνώμονα την προτεινόμενη σε αυτούς θέση. 
    • Αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί, αλλά βάζουν πλάτη σε δεξιές πολιτικές για να μεταφέρουν το εκλογικό τους κοινό λες και είμαστε στην εποχή του Γκόρτσου!

 

ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΗ πολιτική προστασία

Η διοίκηση τα καλοκαίρια φάνηκε απροετοίμαστη και υποδεέστερη των αναγκών. Αυτό έγινε παρά τις δικές μας συστάσεις στους τομείς πρόληψης που έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Και παρά την άρνηση της δημοτικής αρχής για σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πολύ πριν το ρεκόρ των πυρκαγιών του προηγούμενου καλοκαιριού. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν από τον ηρωισμό των εργαζομένων του Δήμου, των κατοίκων και μεμονωμένων προσώπων.

 

Ανεπαρκησ κοινωνική πολιτική

Είμαστε εκεί που ήμασταν, δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική, πέρα από τη χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ.

 

Πολλές ευάλωτες ομάδες πολιτών παραμένουν απροστάτευτες και χωρίς ειδική μέριμνα (χρεοφειλέτες, μονογονεϊκές, ρομά κλπ)

 

Και για τις υπόλοιπες ομάδες οι πολιτικές επανένταξης είναι ανούσιες. Ενδεικτικά οι ωφελούμενοι των συσσιτίων και των βοηθημάτων είναι περισσότεροι από ποτέ, φτάνουν τις 2000. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι οικογένειες.

 

Τα σπίτια που κατασχέθηκαν την τελευταία τριετία στον Κορυδαλλό έφτασαν τα 219, επίσης περισσότερα από ποτέ, χωρίς καμία στήριξη από τον Δήμο.

 

Υψηλό Κόστος υπηρεσιών δήμου

Το έχουμε πει, το έχουμε γράψει είναι σαφές πλέον, η κακή διαχείριση σημαίνει υψηλό κόστος.  Υψηλό κόστος σημαίνει ακριβά δημοτικά τέλη, δίδακτρα, τροφεία, μηνιαίες συνδρομές. Σημαίνει λιγότερες παροχές για τους πολίτες.

 

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ Περιβάλλον

 Πέρα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, που έχουν όμως αμελητέα επίπτωση στην ανακύκλωση, δεν έχουν γίνει ούτε πράσινα σημεία, ούτε υπόγειοι κάδοι, ούτε ενημέρωση των πολιτών. Στον αντίποδα 150.000€ είναι το ετήσιο κόστος της αδράνειας των διοικούντων για την ανακύκλωση.

 

Αδράνεια και νωχελικότητα για τις εξελίξεις για το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Κερατσίνι και για το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Σχιστό, που μας επηρεάζουν άμεσα. Αδράνεια ακόμα και στα αυτονόητα όπως στο να έχουμε ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ που χειρίζεται τις υποθέσεις αυτές, όπως είχαμε ζητήσει και εγγράφως.

 

Χαρακτηριστικό της αδράνειας είναι ότι στα γκαράζ του δήμου εδώ και τρία χρόνια είναι αραγμένο το απορριμματοφόρο που έκανε δώρο η Περιφέρεια Αττικής για τη συλλογή των βιοαπόβλητων.

 

Υποδομές

  • Τα έργα αιχμής που αλλάζουν το προφίλ και την ποιότητα ζωής στον Κορυδαλλό δεν είναι ούτε στο στάδιο της διεκδίκησης; πεζογέφυρες , πεζοδρομήσεις, 115 στρέμματα, υπογειοποίηση της Γρ. Λαμπράκη.
  • Πέρασαν τρία χρόνια από τη δήλωση του Πρωθυπουργού για τη μεταφορά των Φυλακών Κορυδαλλού δεν έχει μπει ούτε ένα τούβλο στις νέες φυλακές. Ο Δήμαρχος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό που μετέθεσε τη μεταφορά για την επόμενη δυνητική τετραετία του.
  • Σοβαρές ελλείψεις υποδομών: κοινωνικών, σχολείων , αθλητικών, αναψυχής στον υπόλοιπο Κορυδαλλό (Σχιστό , Μερκάτη κ.λ.π.)
  • Υδροκεφαλισμός του εμπορικού κέντρου
  • Σχολεία:
    • χωρίς μελέτες στατικότητας
    • χωρίς μελέτες άρσης επικινδυνότητας
    • χωρίς πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα
    • με διαλυμένους μηχανισμούς πυρασφάλειας
    • χωρίς σχολικούς φύλακες
    • με δεκάδες κοντέινερ στη θέση σχολικών αιθουσών, ειδικά για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, παρά το γεγονός ότι πολλές εγκαταλειμμένες μονοκατοικίες στον Κορυδαλλό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε υπέροχα νηπιαγωγεία
    • συστέγαση πέντε σχολείων στον χώρο του πάλαι ποτέ Πολυκλαδικού για να αντικατασταθούν οι απαράδεκτες κτιριακές υποδομές του 8ου γυμνασίου (5ο ΓΕΛ, 3οΓΕΛ, 8ο ΓΣ, ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΣ, ΙΕΚ)

 

Προβλήματα που είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς

  1. Το θέματα της επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης, περνούν μόνο μέσω διαφήμισης ιδιωτικών πολυεθνικών εταιριών συστημάτων πληροφορικής.

 

  1. Τα θέματα της ασφάλειας, είτε πρόκειται για σχολεία, είτε για δρόμους, είτε για αθλητικές υποδομές, είτε για δημόσιους χώρους βρίσκονται στο σημείο που ήμαστε το 2019 . Σαν να μην πέρασαν 3 χρόνια.

 

 

Υποσχέσεις που ξεχάστηκαν:

Όσον αφορά αυτά που υποσχέθηκαν οι παρατάξεις που διοικούν για θέσεις παρκαρίσματος, κεραίες, έργα σε Σχιστό - Μερκάτη  - Καραβά έφυγαν δια παντός από την ατζέντα τους.

 

 Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η διοίκηση  ψηφίζοντας μαζί με τους πρόθυμους  “ανεξάρτητους” της αντιπολίτευσης της προηγούμενης διοίκησης:  

 

  • Το επιχειρησιακό σχέδιο
  • Το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων

 

πήγαν και αυτά περίπατο μαζί με όσες λίγες παροχές περιείχαν για τους πολίτες.

 

Επιχειρηματικότητα μονο με χατίρια

Οι επιχειρήσεις που άντεξαν την παρατεταμένη κατασκευή του μετρό, περίμεναν μια επιχειρηματική άνοιξη που δεν ήρθε ποτέ.

Ο Δήμος δεν έκανε τίποτα για να ενδυναμώσει την τοπική αγορά.  Στον αντίποδα τα ενοίκια πνίγουν και διώχνουν την ντόπια επιχειρηματικότητα από το εμπορικό κέντρο.

 Ενώ το εμπορικό κέντρο έχει ήδη καταληφθεί από εμπορικές αλυσίδες δεν γίνεται τίποτα για την ανάπτυξη των υπόλοιπων αγορών του Κορυδαλλού που μάχονται καθημερινά να επιβιώσουν.  

 

Η στάση του «μαζί»  2019-2023

Πάντα βάζαμε μπροστά το δημόσιο συμφέρον και ποτέ το μικροπολιτικό.  Δε διστάσαμε  να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε, πάντα όμως με επιχειρήματα και γόνιμο διάλογο.

Παρουσιάσαμε αφειδώς τις προτάσεις μας, γνωρίζοντας ότι το πολιτικό όφελος θα το επικαρπωνόταν η δημοτική αρχή, προτάσσοντας πάντα το όφελος του Κορυδαλλού.             Έτσι η δημοτική αρχή εξαναγκάστηκε σε υπαναχώρηση στον ηλεκτροφωτισμό, στις πενταμελείς επιτροπές για τα αδέσποτα, στις στειρώσεις.  

 

Η αντιπολίτευση που ασκούμε δεν έχει ποτέ προεκλογικό χαρακτήρα.  Μοναδικό σκοπός μας είναι να πιέσουμε την διοίκηση προς την κατεύθυνση του σωστού και δίκαιου για τους πολίτες και τις επόμενες γενιές.

 

  • Το παραγόμενο έργο της δημοτικής αρχής για την περίοδο που πέρασε ήταν πολύ φτωχό και σίγουρα κατώτερο των αναγκών.
  • Ο φόβος της διοίκησης για την αντιπολίτευση, έκανε πολύ κακό στο δημοκρατικό αποτύπωμά της και στους θεσμούς της πόλης.
  • Ως «μαζί» θα αγωνιστούμε ώστε οι προοδευτικές, οι αριστερές και οι ανένταχτες δυνάμεις της πόλης μας να βρουν τον δρόμο για μια πραγματικά προοδευτική και υπερβατική διοίκηση που λείπει από τον Κορυδαλλό εδώ και πολλά χρόνια.
  • Μόνο έτσι η συντήρηση που διοικεί όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να φύγει από την πόλη μας.

 

Αυτό είναι ευχή, πρόσκληση, πρόκληση για το 2023.

 

Αγωνιζόμαστε για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει

Για το «μαζί» για τον Κορυδαλλό

Ο επικεφαλής Νίκος Κατσούλης

 

 

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper