ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Κορυδαλλός 21.12.22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρκετές ημέρες πριν τα θλιβερά γεγονότα με τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη επισκέφτηκα τους δύο καταυλισμούς των Ρομά στον Κορυδαλλό για τους οποίους έχουν ακουστεί πολλά, κυρίως για την παραβατικότητα, τη δυνατή μουσική κ.ά.  .

Τα συμπεράσματα της δικής μου επίσκεψης, που ανέπτυξα και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/12, είναι τα εξής:

  1. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι απαράδεκτες για την Ελλάδα του 2022
  2. Στις συνθήκες αυτές, παλεύουν και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με κόπους και θυσίες, για να έχουν μια ευκαιρία διαφυγής, ένα καλύτερο μέλλον.
  • Μοιάζει σαν η παραβατικότητα να είναι μονόδρομος, η μόνη επιλογή για την επιβίωσή τους.
  1. Πολλοί στον καταυλισμό αδυνατούν να λάβουν επιδόματα και οποιοδήποτε παροχή, επειδή δε γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Δε γνωρίζουν ούτε πού βρίσκονται οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.
  2. Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στους καταυλισμούς.
  3. Δεν τους έχει δώσει ποτέ κανείς ούτε μια σακούλα τρόφιμα. (Αν και έχουμε δει φωτογραφίες με πολιτικούς να μοιράζουν αδιακρίτως σακούλες με τρόφιμα σε άλλους πολίτες, στην αρχή της πανδημίας).  
  • Στον αντίποδα, πολλοί έχουν περάσει και τους έχουν δώσει υποσχέσεις για δρόμους, νομιμοποιήσεις, δουλειές κλπ.

Για να δούμε την υποκρισία πίσω από το θέμα και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα αυτά τα τρία χρόνια:

  • Για πολιτικές ένταξης
  • Όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους (δρόμοι διαλυμένοι χωρίς αποχέτευση, χωρίς φωτισμό, κακή δημοτική συγκοινωνία)
  • Η αδιαφορία έθρεψε και θρέφει το αυγό του φιδιού. Το ακροδεξιό στοιχείο στην περιοχή είναι δυνατό και έτοιμο να παρέμβει περισσότερο από ποτέ. Η αιτία είναι η στάση των κυβερνήσεων και όλων των ανίκανων δημοτικών αρχών, που έχουν σταθεί παγερά αδιάφορες.

Τι πρέπει να κάνουμε :

  • Να ενισχύσουμε την ισότιμη πρόσβαση των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά (εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, κοινωνική φροντίδα και στέγαση)
  • Να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα και τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά.
  • Να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχή των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή
  • Να πείσουμε για την ανάγκη σταδιακής διάλυσης του παράνομου καταυλισμού (τύπου γκέτο) και την εύρεση νόμιμης βιώσιμης κατοικίας, υπό την αιγίδα του Δήμου, όπως πετυχημένα παραδείγματα ήδη λειτουργούν σε άλλους δήμους και μάλιστα με τους δικούς τους πόρους, όπως στον Δήμο Χαλανδρίου.

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Νίκου Κατσούλη για το θέμα στο ΔΣ στις 25/12/22 στο παρακάτω link:

 

https://www.youtube.com/watch?v=-hgD5kJcvVo

 

Αγωνιζόμαστε για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει

 Για το «μαζί» για τον Κορυδαλλό

Ο επικεφαλής Νίκος Κατσούλης

 

Φωτογραφία του Nikitas Sifonios

 

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper