Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 08:27

ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

Κορυδαλλός 29.05.22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  η διοίκηση του δήμου έφερε προς ψήφιση την Α’ φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Κορυδαλλού, πάνω στο οποίο θα βασιστούν τα περισσότερα αιτήματα για νέα έργα στον δήμο μας.  Το σχέδιο αυτό θα έπρεπε να περιγράφει πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στον Κορυδαλλό, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων σήμερα και στο μέλλον, με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις και τα περίχωρά της.

 

Η διοίκηση, τελικά, το έφερε με τεράστια καθυστέρηση και μετά από σειρά καταγγελιών μας, για την καθυστέρηση αυτή. Από την εισήγηση της πρότασης λείπουν σημαντικά κριτήρια που με δόλο ή από άγνοια, η διοίκηση δεν συμπεριέλαβε όπως:

  • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
  • Μελέτη Οικονομικών Επιπτώσεων
  • Μελέτη Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων

Το σημαντικότερο όμως που έλειπε είναι ΤΟ ΟΡΑΜΑ για τον Κορυδαλλό. Είναι δυνατόν να σχεδιάσουμε ολόκληρη την κινητικότητα για την πόλη, όταν δεν έχει συμφωνηθεί τι θέλουμε για τον Κορυδαλλό, για τα επόμενα χρόνια;

Αυτό φυσικά απεικονίστηκε και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Κορυδαλλό, το οποίο κατατέθηκε από την παρούσα διοίκηση και κάνει ξεκάθαρο ότι δεν έχουν ιδέα, πού θέλουν να οδηγήσουν την πόλη.

  Δυστυχώς όμως, η διοίκηση του δήμου δεν έχει το ανάστημα να εξηγήσει στους πολίτες, τι επιπτώσεις θα έχει γι’ αυτούς το εν λόγω Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

 

 

Συγκεκριμένα:

  • Κρύβουν ότι λείπουν 1000 θέσεις παρκαρίσματος από το κέντρο της πόλης και με το σχέδιο που καταθέτουν μόνο το 37% των κατοίκων θα έχει έστω και μία θέση στάθμευσης.
  • Κρύβουν ότι για τους δρόμους Κουντουριώτου, Ψαρών, Σπετσών, Υγείας, Π. Μελά, Αγ. Βαρβάρας, Φιλικής Εταιρίας, Ξενοφώντος, Σερρών, Σκουφά, Υψηλάντου, Ξάνθου, Μετσόβου, Διαμαντίδη, Μ. Αλεξάνδρου, Πόντου, μόνο η μία πλευρά θα είναι διαθέσιμη για παρκάρισμα των μόνιμων κατοίκων.
  • Κρύβουν ότι έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην εμπορική κίνηση.
  • Κρύβουν ότι έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το τι πρόκειται να γίνει με τους αέριους ρύπους και με τον θόρυβο στους λιγοστούς δρόμους που, σύμφωνα με την μελέτη, θα διοχετευτεί η κίνηση δεκάδων χιλιάδων αυτοκινήτων.
  • Κρύβουν την επίπτωση που θα υπάρξει στην αξία των σπιτιών και των καταστημάτων, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας, στους δρόμους που θα διοχετευτεί η κίνηση.

 

Για τους παραπάνω λόγους, έκαναν προσχηματική διαβούλευση χωρίς να προσκαλέσουν κανένα φορέα και κυρίως τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

 

Εμείς ζητάμε ένα ΣΒΑΚ που να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  1. Να βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε ολόκληρο τον Κορυδαλλό και όχι μόνο στο εμπορικό κέντρο.
  2. Να δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης και να αναδεικνύει και τις μικρότερες αγορές του Κορυδαλλού.
  3. Να μειώνει συνολικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τους ρύπους των οχημάτων και να μην συσσωρεύει οχήματα στο κέντρο της πόλης.
  4. Να μην απαξιώνει νέες οδούς διοχετεύοντας υπέρογκες ροές οχημάτων.
  5. Να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους Κορυδαλλιώτες και τις Κορυδαλλιώτισσες τι σημαίνει το σχέδιο αυτό για τη ζωή και την περιουσία τους.
  6. Να μην αντιγράφει στείρα, αποσπασματικά και προσχηματικά το δικό μας προγραμματικό σχέδιο.

Το σχέδιο που κατατέθηκε, αν και έχει σωστά μεμονωμένα στοιχεία, όπως ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η κίνηση των πεζών, ΑμΕΑ, ποδηλάτων, το κάνει χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς να λαμβάνει υπόψη πολλές από τις επιπτώσεις, προκειμένου να  ληφθεί μία τόσο σημαντική απόφαση για την πόλη.

  

Ζητήσαμε να αποσύρουν το σχέδιο και να το επαναφέρουν με προτάσεις από την εταιρία που ανέλαβε να το ολοκληρώσει, για τα παρακάτω θέματα:

  • Προτάσεις για τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου, που δεν ανήκουν στο εμπορικό κέντρο
  • Προτάσεις για τα στενά και δύσκολα προσπελάσιμα πεζοδρόμια του Κορυδαλλού
  • Προτάσεις για τη στάθμευση
  • Προτάσεις για τις οικίες του άνω Κορυδαλλού, που σήμερα δεν είναι προσβάσιμες από ασθενοφόρο και πυροσβεστικό, επειδή δεν υπάρχει δρόμος αλλά σκαλοπάτια!
  • Προτάσεις για τη διοχέτευση της κυκλοφορίας, για όσους δρόμους χαρακτηριστούν ήπιας κυκλοφορίας.
  • Προτάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν την απομάκρυνση των φυλακών και όχι να την αγνοούν, όπως προσπαθεί να ξεχάσει σήμερα ο Δήμαρχος.
  • Προτάσεις που να φέρνουν τον Κορυδαλλό κοντά στους δημότες του αλλά και στους δημότες των άλλων δήμων.
  • Προτάσεις για τις κατοικίες με μεγάλη ανωφέρεια, που είναι προσβάσιμες μόνο από σκάλες, κάνοντας αδύνατη την προσέγγιση πυροσβεστικού, ασθενοφόρου. Σε αυτά τα σπίτια οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα ουσιαστικά είναι φυλακισμένοι.
  • Προτάσεις για την ασφάλεια των δρόμων της πόλης. Κάθε χρόνο στον Κορυδαλλό γίνονται 500 τροχαία ατυχήματα με 80 τραυματισμούς και 1 έως 2 θανάτους. Στο σχέδιο της διοίκησης δεν υπάρχει πρόταση για τα σημεία καρμανιόλες του Δήμου μας.

 

Θα πρέπει το σύνολο των κατοίκων και των εμπόρων να ενημερωθούν ενδελεχώς και να τοποθετηθούν επί της πρότασης, πριν αυτή πάρει την οριστική της μορφή και είναι δεσμευτική και για τον επόμενο Δήμαρχο.

 

Αφού οι διοικούντες υφάρπαξαν την ψήφο των πολιτών με σημαία τις θέσεις παρκαρίσματος, τώρα όχι μόνο δεν κάνουν προτάσεις αλλά τις μειώνουν στο μισό.

 

Το video ολόκληρης της τοποθέτησής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πρωτολογία https://www.youtubetrimmer.com/view/?v=SSxv6qgSdkU&start=4643&end=5325&loop=0

Δευτερολογία https://www.youtubetrimmer.com/view/?v=SSxv6qgSdkU&start=6817&end=7149&loop=0

 

Αγωνιζόμαστε για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει

Για το «μαζί» για τον Κορυδαλλό

Ο επικεφαλής Νίκος Κατσούλης

 

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper