Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 04:04

ΑΜΗΧΑΝΗ, ΑΝ ΟΧΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ «μαζί» ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΙΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κορυδαλλός 02/03/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα σχολεία καθημερινά αναγκάζονται να πληρώσουν λογαριασμούς για τους οποίους η κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκέστατη.

 

Το φαινόμενο αυτό, τόσο με την εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, όσο και με τον τρόπο  που το διαχειρίζεται η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φτάνει σύντομα σε ένα τέλος.

 

Ο Νίκος Κατσούλης έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23/2/22 δέσμη μέτρων για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των σχολικών μονάδων, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων https://www.youtube.com/watch?v=VIn4CCz7ldI

 

Είναι αδιανόητο, τα σχολεία από στην πενιχρή τους χρηματοδότηση να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε τέλη και φόρους. Δηλαδή το κράτος από την μία τους δίνει τη μικρότερη χρηματοδότηση της Ευρώπης από την άλλη την παίρνει πίσω με φόρους και τέλη.

 

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο αρμόδιος φορέας που πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες είναι ο Δήμος, που κρύβεται πίσω από τα μικρά αποθεματικό των σχολείων που διατηρούν οι διευθυντές/ντριες, για να είναι σίγουροι ότι θα βγει η χρονιά.

 

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία, ούτε ζήτησε να συζητηθούν οι προτάσεις του «μαζί». Πολλές από αυτές δεν είχαν καν οικονομική επίπτωση στον Δήμο.

 

Ακολουθεί το γραπτό αίτημα του επικεφαλής και οι προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο

 

Αγωνιζόμαστε για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει

Για το «μαζί» για τον Κορυδαλλό

Το Γραφείο Τύπου

Θέμα: Πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία υπεισέρχονται τα οικονομικά των σχολείων

 

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αγγίζει μεσοσταθμικά το 100%, καθώς η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κυμαίνεται στο 90% έως 120% και για το κόστος θέρμανσης η αύξηση προσεγγίζει το 70%.

Το νερό και η αποχέτευση που πληρώνουν τα σχολεία είναι πανάκριβα 0,98€/m3 εκτινάσσοντας τα τιμολόγια τους στα χιλιάδες ευρώ.

Σε αυτό οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι σχολικές μονάδες στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών .

Ήδη σήμερα υπάρχουν σχολικές μονάδες που το αποθεματικό τους είναι λιγότερο από 300€.

 

Η συγκυρία να γίνεται η διδασκαλία στον χειμώνα με ανοικτά παράθυρα αναγκάζει τα σχολεία σε κατανάλωση ενέργειας πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

 

Ζητάμε: Προ ημερησίας συζήτηση και ψήφιση δέσμης μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή του διαφαινόμενου μηδενισμού των αποθεματικών των σχολείων από την πληρωμή των ΔΕΚΟ, εις βάρος των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών τους για το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό τους έργο.

 

Προτάσεις για τις σχολικές μονάδες:

  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων από τον προϋπολογισμό του Δήμου, που να δοθεί στα σχολεία για τις λειτουργικές τους δαπάνες και όχι για τα χρέη των σχολικών επιτροπών από την διαχείριση του δήμου.
  • Αίτημα για μείωση της τιμής μονάδος της kwh

·        Ένταξη των σχολείων στους δικαιούχων μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων)

  • Αίτημα για μείωση της τιμής μονάδος του m3
  • Αίτημα για μείωση του ΦΠΑ
  • Αίτημα για κατάργηση του τέλους αποχέτευσης
  • Κατάργηση όλων των επιπλέων φόρων επί των καυσίμων
  • Αίτημα για Αύξηση των σχετικών ΚΑΠ από την κεντρική κυβέρνηση

 

Αν ως Δημοτικό Συμβούλιο δεν πάρουμε εγκαίρως τις σχετικές αποφάσεις θα αναγκάσουμε τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων σε περικοπές στις δαπάνες για την εκπαίδευση των μαθητών του Κορυδαλλού.

 Αγωνιζόμαστε για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει

Ο επικεφαλής του «μαζί» για τον Κορυδαλλό

Νίκος Κατσούλης

Media

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper