Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 11:39

Η οχύρωση των σχολείων και η ευθύνη

Κορυδαλλός 04.02.22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Θα έχετε την ευθύνη, κύριοι της διοίκησης του Δήμου, για την ασφάλεια  μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών και την αντισεισμική προστασία των σχολείων, αν δεν εφαρμόσετε το μνημόνιο ενεργειών του ΟΑΣΠ για τα σχολεία», ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31-1-2022, ο Λάζαρος Αλεξανδρίδης, Δημοτικός σύμβουλος με το «μαζί» για τον Κορυδαλλό.

Αφορμή, υπήρξε η εργολαβία ύψους 1. 500. 000 ευρώ, που προκηρύχθηκε πρόσφατα  για παρεμβάσεις στα σχολεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Είναι μεγάλη ευκαιρία, ανέφερε ο Λάζαρος Αλεξανδρίδης, προς τη Διοίκηση του Δήμου, τη στιγμή που υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να προταχθεί η ασφάλεια  και να εφαρμοστεί το μνημόνιο ενεργειών του ΟΑΣΠ, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για παιδιά και εργαζόμενους/ες στον χώρο του σχολείου, σε περίπτωση σεισμού.

Το μνημόνιο ενεργειών του ΟΑΣΠ δε σχετίζεται με τα δομικά στοιχεία των σχολικών κτιρίων. Αυτά, είναι εκ των πραγμάτων ευθύνη του Δήμου και πρέπει να φροντίζει να είναι σε καλή κατάσταση, έτσι και αλλιώς . Το μνημόνιο ασχολείται με την άρση επικίνδυνων συμβάντων, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, κατά τη διάρκεια του σεισμού ή κατά την απομάκρυνσή τους από το κτίριο μετά τον σεισμό.

Ενδεικτικά, μερικά από αυτά που πρέπει να γίνουν σε όλα τα σχολεία είναι:

  • Όλες οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν προς τα έξω και να υπάρχει μηχανικός τρόπος να ανοίγουν χειροκίνητα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  • Όλα τα τζάμια των σχολείων πρέπει να είναι ασφαλείας (με πλέγμα), διαφορετικά να μπουν σε όλα ειδικές μεμβράνες ασφαλείας.
  • Να στερεωθούν καλά όλα τα φωτιστικά και να μπουν προστατευτικά πλαίσια για να μην πέσουν κατά την διάρκεια του σεισμού.
  • Να στερεωθούν στους τοίχους όλες οι ντουλάπες, και οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να πέσει και να προκαλέσει ατύχημα ή να εμποδίσει την ασφαλή αποχώρηση από το κτίριο .
  • Όλες οι σκάλες να έχουν αντιολισθητικές ταινίες και να υπάρχουν κουπαστές που θα διευκολύνουν την γρήγορη και ασφαλέστερη κάθοδο των παιδιών.

 Είναι μερικά βασικά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο.

Θα πρέπει λοιπόν να καταγραφούν τα προβλήματα/οι ελλείψεις του κάθε σχολείου (υπάρχει ειδική φόρμα στο μνημόνιο) και να μεριμνήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου να ενταχθούν στην εργολαβία, ώστε να επιλυθούν.

Προέχει η ασφάλεια μαθητών, μαθητριών, εργαζομένων στον σχολικό χώρο και ο καθένας ας  αναλάβει τις ευθύνες του.

Αγωνιζόμαστε για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει

Για το «μαζί» για τον Κορυδαλλό

Το Γραφείο Τύπου

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper