Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 02:56

Υπάρχουν και αχτίδες δημιουργικότητας και συνεργασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κορυδαλλού

Κορυδαλλός 17.06.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον τελευταίο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε γίνει μάρτυρες έντονων διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση ή ακόμα και αποχωρήσεων, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του σώματος τα δύο τελευταία χρόνια.

Με επιστολή που έστειλα στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και κοινοποίησα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ζήτησα να γίνει γόνιμη συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής και της Προέδρου ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα πριν την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Προς τιμήν της Προέδρου και των επικεφαλής ανταποκρίθηκαν στο αίτημα και η συνάντηση έγινε  στην αίθουσα του Δ.Σ. την Πέμπτη 17/6/21 στις 20:00.

Παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μ. Κατσάνου, ο Δήμαρχος Ν. Χουρσαλάς,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:  Μ. Καλαμάρη για την παράταξη «Πολίτες για τον Κορυδαλλό», Ε. Παπουτσιδάκη για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Σταύρος Βαλσαμής για τον «Ανυπότακτο   Κορυδαλλό».  Επίσης παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Γ. Δημόπουλος και ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Α. Νιάκας.

Τα θέματα που έθεσα προς συζήτηση ήταν:

  1. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε αναμεταδίδονται ζωντανά, ούτε δημοσιεύονται, παρά την αγορά σχετικού εξοπλισμού, παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής και σε αντίθεση με το κεκτημένο της πλειοψηφίας των γειτονικών δήμων.
  2. Ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου είναι παρωχημένος, άλλοτε εφαρμόζεται κατά γράμμα και άλλοτε αγνοείται πλήρως.
  3. Πολλές από τις Επιτροπές, όπου θα έπρεπε να γίνεται ο διάλογος για σημαντικά θέματα, δεν λειτουργούν επειδή οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι δεν τις συγκαλούν π.χ. Περιβάλλον, Σχιστό, Φύλακες, κ.ά.
  4. Ο Δήμος μας για πρώτη φορά δεν έδωσε γραφεία στις παρατάξεις. Επίσης είναι ο μοναδικός στην περιοχή με αυτή την συμπεριφορά.
  5. Οι Επιτροπές που λειτουργούν υποχρεωτικά εκ του νόμου, όπως Ποιότητας Ζωής, Οικονομική, συνεδριάζουν ώρες απαγορευτικές για τους εργαζόμενους, που είναι στην πλειοψηφία τους, μέλη από την αντιπολίτευση .
  6. Πολυσέλιδα θέματα όπως αναμορφώσεις, επιχειρησιακά σχέδια, συμβάσεις, μελέτες, έρχονται τελευταία στιγμή, υποτιμώντας τη σημασία του γόνιμου διαλόγου.
  7. Οι απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις μας δεν φτάνουν ποτέ ή είναι εκτός θέματος.
  8. Για όλες τις παρατάξεις δίνεται συνολικά μόνο μία ώρα ανά Δημοτικό Συμβούλιο για ερωτήσεις και απαντήσεις (περίπου ανά μήνα), μέσα στην οποία πρέπει να καλυφθούν όλα τα τρέχοντα θέματα του Δήμου.
  9. Συνεχίζουμε να κάνουμε συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις, υπονομεύοντας τον ζωντανό διάλογο, καλυμμένοι πίσω από την πανδημία, ενώ στέλνουμε τους μαθητές μας για μάθημα σε πολύ μικρότερες αίθουσες και στους χώρους εστίασης επικρατεί το αδιαχώρητο. Θα έπρεπε τουλάχιστον να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συνεδριάζουμε σε εξωτερικό χώρο.
  10. Οι διαβουλεύσεις, όπως η επικείμενη στις 30/6/21, πρέπει να γίνονται επί των προτάσεων της διοίκησης και όχι στο κενό ή επί του στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί.

Έγιναν εποικοδομητικές προτάσεις από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συμφωνήθηκε:

  • Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να εισηγηθεί νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την λήξη της θητείας της (Σεπτέμβριος 2021).
  • Να γίνει μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη λειτουργία του Δ.Σ. του Κορυδαλλού, αμέσως μετά το καλοκαίρι.
  • Την πρώτη φορά που θα γίνει δια ζώσης η συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταδοθεί ζωντανά.

Ο Δήμος μας περνά την πιο αδιαφανή περίοδό του και όλοι/ες πρέπει να αναλογιστούμε τα πραγματικά αίτια πίσω από αυτό. Δεν τρέφουμε αυταπάτες αφού λόγια και βερμπαλισμούς έχουμε ακούσει επανειλημμένως.

Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης που οδήγησε τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω.

Η εφαρμογή όμως του απαράδεκτου πλαισίου από την διοίκηση Χουρσαλά - Δημόπουλου και η εμπέδωση της αδιαφάνειας είναι δική τους επιλογή και απόφαση.

«Αγωνιζόμαστε για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει»

Ο επικεφαλής του «μαζί» για τον Κορυδαλλό

Νίκος Κατσούλης

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper