Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 05:34

Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις και αδιαφάνεια στο Δήμο μας

Κορυδαλλός 26.06.20

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 17/06/20, υπήρξε εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης, με βάση μια αρκετά ακριβή οικονομοτεχνική μελέτη, και ψηφίστηκε η σύσταση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, η οποία στην ουσία θα υποκαταστήσει, σε μεγάλο βαθμό, δεκάδες υπηρεσίες του Δήμου που παρέχουν υπηρεσίες σε τομείς όπως:

  • Στον πολιτισμό
  • Στη Δια Βίου Μάθηση και Επιμόρφωση
  • Στη δημοτική συγκοινωνία
  • Στο περιβάλλον

 

Ο επικεφαλής του «μαζί»  Νίκος Κατσούλης και σύσσωμη η δημοτική ομάδα, καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς.

 

  Είναι θέμα διαχείρισης;

Η μελέτη επικαλείται την ανάγκη βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας του φορέα παροχής συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών και της αποδοτικότητάς τους. Εμμέσως πλην σαφώς εδώ φωτογραφίζεται η ανεπάρκεια των υπεύθυνων της διοίκησης Αντιδημάρχων, Προέδρων, συμβούλων οι οποίοι αποτελούν επιλογή του Δημάρχου. 

Αντί όμως ο Δήμαρχος να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους τους «εκλεκτούς του», προτιμά την ίδρυση εταιρίας που θα προσθέσει και άλλες θέσεις αργόμισθων Προέδρων, Διευθυντών που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της εταιρίας και κατ’ επέκταση του Δήμου.

Πώς εξασφαλίζεται τελικά ότι η επιλογή μέσω της εταιρείας θα είναι η αρμόζουσα αφού πάλι τα ίδια άτομα θα αποφασίσουν;

 

 Είναι θέμα οράματος;

Προτείνεται η εκπόνηση και η υποβολή προτάσεων και σχεδίων δράσης σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού δεν έχει γίνει ως τώρα από τους υφιστάμενους φορείς.

Ο Δήμος διαθέτει, στον τομέα του πολιτισμού για παράδειγμα, προσωπικό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεξιότητες , ώστε να ανταποκριθεί σε τέτοιες προκλήσεις. Μήπως δεν διαθέτει όραμα και επιτελικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου ορίζοντας σε θέσεις ευθύνης το κατάλληλο προσωπικό;

Για όλα τα πράγματα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά είναι άλλο πράγμα η βελτίωση και άλλο η κατάργηση και η απαξίωση.

 Είναι θέμα συνεργασίας; Τι λένε  οι υπεύθυνοι των δομών του πολιτισμού και οι εργαζόμενοι;

Στη μελέτη που παρουσιάστηκε δεν υπάρχει αναφορά στη θέση/άποψη των εργαζομένων. Ζητήθηκε η θέση τους; Αν ρωτήθηκαν και δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις θέσεις τους, είναι  μια αδικαιολόγητη  παράλειψη. Αν δεν ρωτήθηκαν γιατί συνέβη αυτό;

Είναι δυνατόν άνθρωποι που με τις  γνώσεις, τις ιδέες, τις προσπάθειες, τον κόπο και το όραμά τους όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν δώσει στους δημότες του Κορυδαλλού τη δυνατότητα να μάθουν, να εκπαιδευτούν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν και έχουν συνδιαμορφώσει το πολιτιστικό κεφάλαιο που φέρει ο Δήμος, να μην έχουν τίποτα να προσφέρουν σε αυτό το διάλογο; Είναι δυνατόν άνθρωποι, που έχουν επιδείξει εξαιρετικής ποιότητας πρωτοβουλίες καθώς και υψηλής αισθητικής έργα και δημιουργίες να μην έχουν τίποτα να προτείνουν;

Μήπως τελικά στόχος είναι:

  • Η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων;
  • Η πλάγια αντικατάσταση θέσεων εργασίας με εργολάβους ;
  • Η υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου ;
  • Συμβόλαια που δεν μπορούν να περάσουν με άλλο τρόπο;

 

Η απαράδεκτη στάση της διοίκησης κατά των εργαζόμενων ΙΔΟΧ της ΕΡ.ΤΕ.ΚΟ  κατά την διάρκεια της πανδημίας μας προϊδεάζει προς τα πού προσπαθούν να κατευθύνουν τον Δήμο Κορυδαλλού.

Εμείς θα σταθούμε εμπόδιο σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς

Για το «μαζί» για τον Κορυδαλλό

Η  Δημοτική σύμβουλος

Σοφία Σιδηροπούλου

                 

 

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper