Αδέσποτα ζώα – Φιλοζωία


Σημαντικό είναι το θέμα της ευζωίας και της αντιμετώπισης της κακοποίησης των ζώων στον Δήμο Κορυδαλλού και αφορά πάρα πολλούς πολίτες του δήμου μας. Για τον λόγο αυτό αναδεικνύεται από την δημοτική κίνηση «ΜΑΖΙ για τον Κορυδαλλό» ως ένα σημαντικό ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει δείξει παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αδέσποτων ζώων όσο και για την ενημέρωση των πολιτών και της νεολαίας μας για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4235/2014 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εντός των διοικητικών του ορίων.

  •  Η δημιουργία καταφύγιων αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές με σκοπό την περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό, και κατ’  επέκταση την υιοθεσία τους είναι από τους σημαντικούς στόχους του «ΜΑΖΙ» για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει», παράλληλα με την δημιουργία πάρκων για σκύλους, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονη πόλη.
  • Η κίνηση «ΜΑΖΙ» απαιτεί την ύπαρξη ενός μόνο συμβολικού ποσού  για την αποτέφρωση των ζώων, αρμοδιότητα την οποία έχει αναλάβει το ΔΙΚΕΠΑΖ με χρέωση υπέρογκων ποσών .
  • Η ενημέρωση των πολιτών του δήμου μας, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, για την νομοθεσία περί ευζωίας και κακοποίησης των ζώων πρέπει να είναι συστηματική και οργανωμένη, παράλληλα με την δημιουργία προγραμμάτων σε σχολεία για την δημιουργία φιλοζωικής συνείδησης και ενημέρωσης της μαθητικής νεολαίας μας.
  • Κάθε σύγχρονος Δήμος που σέβεται τους πολίτες του έχει την υποχρέωση να διαθέτει σακούλες και σχετικές ταμπέλες σε όλα τα πάρκα και πλατείες της πόλης.
  • Μέρος του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να κατευθυνθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αδέσποτων ζώων.
  • Η συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις θα είναι στο επίκεντρο της άσκησης πολιτικής σε θέματα ευζωίας και αντιμετώπισης κακοποίησης των ζώων

Θέλουμε την πόλη του Κορυδαλλού πρότυπο πόλης σε θέματα ευζωίας και αντιμετώπισης των προβλημάτων των ζώων. Περιμένουμε προς την κατεύθυνση αυτή, από τους πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό, να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους. Η παράταξή μας και στο θέμα αυτό θέλει τους πολίτες ενεργούς. Η καταγραφή και οι προτάσεις επίλυσης των καθημερινών μας προβλημάτων είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη. Η Δημοτική αρχή οφείλει να είναι αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση.