Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 09:17

Ο παράλληλος κόσμος του διαδικτύου

Γιάννης Γιαννόπουλος, Σύμβουλος Δ. Marketing

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 80 πήρε σάρκα και οστά το διαδίκτυο, κανείς δεν περίμενε την επίδραση που θα είχε στην ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι ότι δημιουργήθηκε ένας παράλληλος κόσμος, μια παράλληλη κοινωνία, η οποία έχει παγκόσμια διάσταση, δικούς της κανόνες συμπεριφοράς και δικό της τρόπο επικοινωνίας.

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι, νέα κυρίως άτομα, προτιμούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας αντί της φυσικής ή τηλεφωνικής επικοινωνίας και έχουμε ακούσει για περιπτώσεις εθισμού ή κάποιας ψυχικής νόσου από την χρήση των social media. Τα Like στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά την ψυχολογία μας ανάλογα την ποσότητά τους… Μελέτες έχουν δείξει πως συναισθήματα, όπως ο φθόνος, κυριεύουν κάποιους ανθρώπους όταν οι αναρτήσεις φίλων τους έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση και περισσότερα Like.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω  παρατηρείται το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της ανάπτυξης κοινωνικών και ερωτικών σχέσεων μέσω του διαδικτύου, χωρίς να υπάρχει φυσική επαφή, χωρίς να υπάρχει το συναίσθημα της αγάπης  ή το αίσθημα του έρωτα όπως μέχρι σήμερα το γνωρίζουμε. Και μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε το bulling σε διάφορες μορφές και πρακτικές.   

Το διαδίκτυο είναι ένα φοβερό εργαλείο και προσφέρει πολλά θετικά στην ανθρωπότητα, όπως η τεράστια πηγή γνώσης και η ευκολία σε διάφορα θέματα της καθημερινότητάς μας. Όπως όμως κάθε εργαλείο χρειάζεται να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά και ταυτόχρονα να εκπαιδεύουμε τις νέες γενιές να το χρησιμοποιούν και αυτές σωστά.

Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε ως άτομα αλλά και ως οργανωμένοι φορείς μέσα από τις δημοτικές και τις κρατικές υπηρεσίες.