Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 09:14

Προτάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων

Σταμάτης Κατσιαμάνης, υπάλληλος Ο.Τ.Α.

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές της πόλης μας είναι, χωρίς αμφιβολία, ο τομέας της καθαριότητας. Πρόκειται για έναν κλάδο που υπολειτουργεί με πολλά οικονομικά προβλήματα και όχι μόνο. Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων του δήμου μας δε γνωρίζει τον σωστό τρόπο λειτουργίας για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Ωστόσο, με ορθολογικότερο σχεδιασμό, όλος ο κλάδος μπορεί να μας αποφέρει τεράστια οφέλη, όσον αφορά την υγιεινή, την ασφάλεια και κυρίως την οικονομική πολιτική της πόλης.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η διοίκηση του δήμου, δείχνει τεράστια αδιαφορία για το θέμα της καθαριότητας, χωρίς προοπτική, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, παραπέμποντάς μας σε άλλες περασμένες εποχές. Η γενική στασιμότητα και η έλλειψη ιδεών από πλευράς διοικούντων, η κακοδιαχείριση των πόρων που αφορούν τον κλάδο, είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω.

Ο τομέας καθαριότητας στεγάζεται σε ένα χώρο, το επονομαζόμενο (γκαράζ), που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως τέτοιος. Απορριμματοφόρα πεπαλαιωμένα, ως επί το πλείστον κακοσυντηρημένα,  ελλοχεύουν  καθημερινά κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών. Παράλληλα ένας χώρος «νεκροταφείο» μικρών και μεγάλων αντικειμένων, πάσης φύσεως υλικών, οχημάτων και μηχανημάτων σε ένα σημείο της πόλης κομβικό, βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από σχολικά συγκροτήματα που φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά.

     Επιπλέον, η έλλειψη εργατικού δυναμικού καθιστά δύσκολη την καθημερινή αποκομιδή, σε σημείο τέτοιο που σε ορισμένες γειτονιές να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα η λάθος αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση αντικειμένων ή ακόμα καλύτερα την διαχείριση αυτών των απορριμμάτων, με την μορφή της ανακύκλωσης (χαρτί-γυαλί-κομποστοποίηση βιοαποβλήτων, ζύμωση τροφών και γενικά οργανικών υλικών), κυρίως λόγω έλλειψης γνώσεων του αντικειμένου της τωρινής δημοτικής αρχής, κλιμακώνει  το πρόβλημα.

      Για την έλλειψη βασικού σχεδιασμού μεταφοράς απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΑ η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία ενός σταθμού μεταφόρτωσης, ο λεγόμενος «σπαστήρας»  σε χώρο του δήμου που πληροί τις προϋποθέσεις για την σωστή κατασκευή του και πάντα σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές εξοικονομώντας έτσι τεράστιο οικονομικό όφελος αφού:

Α. Θα μειωθούν τα έξοδα του δήμου στα καύσιμα από την μετακίνηση των απορριμματοφόρων στην χωματερή.

Β. Θα μειωθούν οι φθορές στον στόλο των οχημάτων με τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα που θα σέβονται τον εργαζόμενο ως προς την δουλειά του, αλλά και το περιβάλλον.

Σημαντική επίσης είναι και η υπογειοποίηση, ξεχωριστά (απορρίμματα  –  ανακύκλωση), κάδων σε νευραλγικά σημεία της πόλης, ειδικά στο κέντρο, όπου λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, χώροι εστίασης και πλατείες όπου ο αριθμός των κατοίκων που συσσωρεύεται είναι μεγάλος. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, άρα μηδενίζουμε τις εστίες μόλυνσης από αυτά.

Προτεραιότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση είναι το βασικό συστατικό της προστασίας του και αποτελεί την προτεραιότητα της παράταξης του «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ» καθώς ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας.

Η ανάγκη για την προστασία του και η σωστή διαχείρισή του θα πρέπει να διαπερνά όλες μας τις προσπάθειες για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.

Το χρωστάμε σε εμάς και κυρίως στα παιδιά μας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε για αυτήν την προσπάθεια όλους τους πολίτες. Θέλουμε να έχουμε μία καθαρή και περιβαλλοντικά  φιλική πόλη με αρωγούς όλους και όλες εσάς.