Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 09:13

Η αγορά του Κορυδαλλού. Ένας γίγαντας που κοιμάται…

Ρήγας Παπαδόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος

Πόσοι από εμάς δεν έχουν ακούσει το γνωστό αστείο που ακολουθεί από έναν οδηγό ταξί, κι όχι μόνο, στο άκουσμα της λέξης Κορυδαλλός… “Μέσα ή έξω”; Όμως ο Κορυδαλλός δεν είναι γνωστός μόνο για τις φυλακές, αλλά για τους ζωντανούς εμπορικούς δρόμους του  και τις πολλές πλατείες γεμάτες καταστήματα. Και αυτό το βεβαιώνουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των πλησιέστερων δυτικών προαστίων. Γιατί όμως να σταματήσουμε εκεί;


Αφενός η οικονομική κρίση, αφετέρου η ολιγωρία της δημοτικής αρχής, οδήγησαν σε πτωτική τάση την αγορά του Κορυδαλλού, τους δύο βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικότητας στην πόλη μας, καταστήματα εμπορικά και εστίασης. Τόνωση της αγοράς μας δε σημαίνει μόνο ωραίες βόλτες και περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας. Και όταν μιλάμε για αγορά δε νοείται μόνο η οδός Ταξιαρχών και η πλατεία Ελευθερίας. Η έλευση του μετρό θα βοηθήσει αδιαμφισβήτητα, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να γίνουν και συγκεκριμένες κινήσεις, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επιτυχία.

  • Σύμπραξη µε πανεπιστήμια, ευρωπαϊκούς φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, για διασύνδεση µε την τοπική επιχειρηματικότητα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανάδειξη των τοπικών αναγκών, την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, την εφαρμογή καλών πρακτικών και την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.
  • Διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια για την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου.
  • Πεζοδρομήσεις στα πετυχημένα πρότυπα άλλων αγορών, με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων φορέων, δηλαδή εμπόρων, κατοίκων, μέσων συγκοινωνίας.
  • Θεματικές εκδηλώσεις σε όλους τους εμπορικούς δρόμους και πλατείες της αγοράς για την αναζωπύρωση της εμπορικής δραστηριότητας, όπως συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.
  • Δημιουργία Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αποτελείται από ενώσεις, φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας και θα έχει ως αποστολή την προώθηση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον Κορυδαλλό.
  • Δημιουργία επαγγελματικών θερμοκοιτίδων σε συνεργασία με επαγγελματικούς συλλόγους, όπου με κοινωνικά κριτήρια, οι νέοι επαγγελματίες θα βρίσκουν για κάποιο διάστημα στέγη, τηλέφωνο, διαδίκτυο, για να στήσουν τις επιχειρήσεις τους.
  • Δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων χώρων υψηλής τεχνολογίας, όπου οι νέοι θα συναντώνται, θα ανταλλάσσουν ιδέες και θα συνεργάζονται για την υλοποίησή τους.
  • Μείωση, υπό όρους, δημοτικών τελών στις νέες ή προβληματικές επιχειρήσεις του Δήμου μας.

Ιδέες πολλές, τόσες ώστε να καλύψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα κενά ετών και να ξαναγίνει ο Κορυδαλλός, για να κλείσουμε όπως ανοίξαμε με μία θρυλική ατάκα,  “το Κολωνάκι του Πειραιά”…

Fb
: @Rigas.Mazi

Ο Ρήγας Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνών & Σχεδίου του Πανεπιστημίου Staffordshire
. Έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν εμπορικά στον Κορυδαλλό κι έχει διατελέσει στέλεχος διοίκησης και marketing
σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.