ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 

Κορυδαλλός, 26/04/2020

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Ο Δήμος Κορυδαλλού μπορεί και οφείλει να γίνει ασπίδα προστασίας των τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό και θα συνεχίσουν να πλήττονται από τις επιπτώσεις του.

     Σε συνέχεια των μέτρων που εξήγγειλε ο επικεφαλής μας Νίκος Κατσούλης, ότι πρέπει να πάρει ο Δήμος, σήμερα εξειδικεύουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον Κορυδαλλό. 

    Είναι πολύ σημαντική η συμβολή  του Δήμου στην προσπάθεια  επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού.

     Οι τοπικές επιχειρήσεις είναι ο φυσικός χώρος ανάπτυξης δραστηριότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την αντιμετώπιση της ανεργίας & για το λόγο αυτό επιβάλλεται η δημιουργία δραστικών «αντισωμάτων» για τις πληγείσες επιχειρήσεις .

Προτείνεται σειρά μέτρων για την στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων  (επιχειρήσεις/ καταστήματα/υπηρεσίες ) του Κορυδαλλού όπως:

Α. Ενίσχυση της ρευστότητάς τους:

 1. Άμεση ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα πρόγραμμα στήριξης τοπικών επιχειρήσεων. Στόχοι του προγράμματος είναι: κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί, με την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
 2. Απαλλαγή από το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα όπου τα καταστήματα είναι κλειστά και δύο μήνες μετά, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του χρονικού διαστήματος κατά περίπτωση.
 3. Απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το ίδιο διάστημα.
 4. Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων για το ίδιο διάστημα.
 5. Ρύθμιση παλαιών οφειλών και για χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως 29/2/2020 με δυνατότητα εξόφλησης έως 100 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις.
 6. Ολοκλήρωση, όσο το δυνατόν συντομότερα, της διαδικασίας προμηθειών αλλά και την πληρωμή των τιμολογίων δαπανών του Δήμου για την ενίσχυση της ρευστότητας των συναλλασσόμενων με τον Δήμο επιχειρήσεων.

 Β. Ανάδειξη / προβολή των επιχειρήσεων του Κορυδαλλού:

 1. Προωθητική καμπάνια ανταποδοτικής μορφής. Κάλεσμα των Δημοτών/ Καταναλωτών για στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων με κίνητρο την μείωση των Δημοτικών τους τελών από το 2021.
 2. Παροχή προσωρινών χώρων από τον δήμο σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν προσωρινά το ενοίκιο.
 3. Ίδρυση Γραφείου ενασχόλησης με τα θέματα της Τοπικής Επιχείρησης το οποίο θα προβεί:
  1. Στη δημιουργία του Μητρώου Τοπικών Επιχειρήσεων όπου μέσα από αυτό θα υλοποιούνται τμηματικά οι προμήθειες και τα έργα του Δήμου. Με τον τρόπο αυτόν όλες οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν άμεση πρόσβαση και θα νέμονται των Δημοτικών προμηθειών & έργων.
  2. Στη δημιουργία Δημοτικού portal (τύπου skroutz) στο οποίο οι τοπικές επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών θα μπορούν  να αναρτούν τιμοκαταλόγους προσφερόμενων προϊόντων, υπηρεσιών & έργων.
  3. Έρευνα αγοράς που αφορά τις τοπικές επιχειρήσεις και στοχεύει στη συγκέντρωση στοιχείων με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την ενίσχυση της τοπικής  επιχειρηματικότητας.
  4. Ενημέρωση για συμμετοχή σε εκθέσεις, σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης και χρηματοδοτούμενα Προγράμματα
  5. Αντιμετώπιση του παραεμπορίου
  6. Ανάπτυξη συνεργασιών με:
   1. Επιμελητήρια
   2. Τράπεζες
   3. Εμπορικούς συλλόγους
   4. Εκπαιδευτικά ιδρύματα
 1. Δημιουργία ΣΥΣΤΑΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ (Ανάπτυξη εταιρικών επιχειρηματικών συμπράξεων)

 

Για το

«μαζί» για τον Κορυδαλλό

Το Γραφείο Τύπου