Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 04:09

14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2  που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Και αυτό προκύπτει από τα νούμερα επιπολασμού του. Το 2017, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 . Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα νοσούν περί το 1.000.000 συμπατριώτες μας. Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη ( προδιαβήτη )  και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 . Επιπλέον , περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την τρίτη κατηγορία σακχαρώδη διαβήτη , τον διαβήτη κυήσεως .

Μεταξύ των αιτίων που ενοχοποιούνται για τις επιδημιολογικές διαστάσεις που παρουσιάζει παγκοσμίως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, τη πιο σημαντική θέση έχει η παχυσαρκία. Η αυξημένη επίπτωση της νόσου συνοδεύεται από αντίστοιχο κόστος, έτσι ώστε σήμερα ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2  να αποτελεί το πιο δαπανηρό νόσημα, ξεπερνώντας το συνολικό κόστος της θεραπείας των νεοπλασμάτων και των χρόνιων αποφρακτικών πνευμονοπαθειών. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι το μεγάλο κόστος στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 , δεν πηγάζει από τη φαρμακευτική αγωγή (15%), αλλά κατεξοχήν από την αύξηση των νοσηλειών λόγω των επιπλοκών της νόσου  και των χαμένων εργατοωρών του ασθενούς  και του οικογενειακού περιβάλλοντος του (50%). Φυσικά εκτός από το κόστος σε χρήμα , υπάρχει και το κόστος ζωής . Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Από το 1922, που έγινε η πρώτη ένεση ινσουλίνης, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στις γνώσεις μας για τα αίτια που τον προκαλούν και για τον τρόπο αντιμετώπισης του , αλλά ο Σακχαρώδης Διαβήτης εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα των χρόνιων νοσημάτων, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα ο τρόπος εξάλειψής του. Παρά ταύτα , η πρόοδος της επιστήμης έχει φέρει νέες εντυπωσιακές θεραπείες .  Η γνώση και η εμπειρία που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής σε συνδυασμό με εξατομικευμένη φαρμακευτική αντιμετώπιση, αυτοέλεγχο, εκπαίδευση και τακτική παρακολούθηση , είναι το μεγαλύτερο όπλο μας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που μπορεί να  προσφέρει στους ασθενείς πολύ καλή ρύθμιση ,  πολλά και καλά χρόνια ζωής.

Όλα τα παραπάνω συνομολογούν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.

Ιωάννης Κυριαζής MD , PhD , FNSCOPE

Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Ιατρείου ΓΝΑ ΚΑΤ

www.diabkathosp.gr