Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 04:11

Δυο μάσκες και ένα παγούρι η άμυνα των μαθητών στον κορονοϊό

Κορυδαλλός 01-09-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τις πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ για τα μέτρα έναρξης της σχολικής χρονιάς αναδεικνύεται η υποταγή της κυβέρνησης στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που υποβαθμίζει τη Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία και παρουσιάζει την επιστροφή στην «κανονικότητα» για την οικονομία.   

Η έναρξη των μαθημάτων παραπαίει ανάμεσα στις 7 και 14 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο δεν έχει διαθέσει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ για τη αντιμετώπιση της πανδημίας, ευχαριστώντας διάφορες εταιρείες και ιδρύματα για τη στήριξη που παρέχουν και μεταθέτει πλέον την ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το σχέδιο εξαντλείται στη χορήγηση δύο μη ιατρικών πάνινων μασκών σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας για ολόκληρη τη σχολική χρονιά και ενός παγουριού σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας! Αποκρύπτεται έντεχνα, με την αρωγή των καναλιών και των εντεταλμένων δημοσιογράφων το στοίβαγμα των παιδιών σε τμήματα των 22 - 25 ατόμων, που αφορά το 75% μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων.  Η επιτροπή των ειδικών, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, επιτρέπει για τη λειτουργία γραφείων σε υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έναν εργαζόμενο/η ανά 10τ.μ., ενώ με μία εκκωφαντική σιωπή δεν εξηγούν με βάση ποιο υγειονομικό πρωτόκολλο μπορούν να συνυπάρξουν σε καθημερινή βάση για ένα εξάωρο 22 έως 25 παιδιά σε αίθουσες με μέσο όρο τα 30 τ.μ.!!!

Μάσκες, σύμφωνα με το «σχέδιο» φοράμε εκπαιδευτικοί και παιδιά υποχρεωτικά στις τάξεις που κολλάει, αλλά όχι στο διάλειμμα που δεν κολλάει!

 

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε:

  • Πόσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν θα μπουν στην τάξη λόγω ένταξής τους σε ευπαθείς ομάδες; Πόσοι επιπλέον εκπαιδευτικοί θα χρειαστούν;
  • Με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα εργαστούν οι εκπαιδευτικοί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση;
  • Ποιες θα είναι οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών;

 

Δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός τους μήνες που προηγήθηκαν σχετικά με :

  • Τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα, διασφαλίζοντας τις επιπλέον αναγκαίες προσλήψεις
  • Την αύξηση του αριθμού των αιθουσών μέσω της εκμετάλλευσης όλων των πιθανών πηγών (χιλιάδες ανενεργές σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια, κενές αίθουσες σε σχολεία που λειτουργούν, κενά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κ.ά.), λειτουργία σχολείων σε βάρδιες

 

 Η δε οδηγία για διαφορετικά διαλείμματα απογυμνώνει τους «άριστους» του υπουργείου αποκαλύπτοντας την πλήρη άγνοιά τους για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Απαιτούμε την πλήρη προστασία της υγείας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

  • Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τα 15 άτομα με εξασφάλιση αιθουσών με όλους τους τρόπους
  • Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες.
  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
  • Διενέργεια δωρεάν τεστ στους/στις εκπαιδευτικούς πριν την έναρξη των μαθημάτων και επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερες στις διδακτικές αίθουσες

 

Ο Νίκος Κατσούλης και το «μαζί» έχουν διατυπώσει τόσο με τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κορυδαλλού, όσο και με έγγραφα και ανακοινώσεις, από την αρχή της πανδημίας, τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους σχετικά με τα ζητήματα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων της πόλης μας (κτιριακές υποδομές, συντηρήσεις και επισκευές σχολείων, καθαριότητα, σχολικοί φύλακες) και θα βρίσκονται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονιών στον αγώνα για την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας εκπαιδευτικών και μαθητών – μαθητριών.

Ο χρόνος που «δανειστήκαμε» κάποια στιγμή θα μας τελειώσει. Και αν δεν τον αξιοποιήσουμε, η αποπληρωμή  ίσως να είναι επώδυνη….   

 

Για το

«μαζί» για τον Κορυδαλλό

Το Γραφείο Τύπου

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper