νεα

Φυλακές Κορυδαλλού

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Το «μαζί» χαιρετίζει την προγραμματική δήλωση του πρωθυπουργού για γκρέμισμα των φυλακών του Κορυδαλλού και αντικατάστασή τους από πάρκο που τόσο ανάγκη έχει ο δήμος μας.

Οι παρόμοιες δηλώσεις προηγούμενων πρωθυπουργών μας κάνουν επιφυλακτικούς.

 Ένα τόσο μεγάλο έργο για να υλοποιηθεί απαιτείται να μη χαθεί ούτε μία μέρα και περιμένουμε στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να υπάρχει τουλάχιστον η χωροθέτηση των νέων  σωφρονιστικών ιδρυμάτων που θα υποδεχτούν  τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού.

Όπως και να έχει, το «μαζί» θα είναι παρόν για να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του πάρκου στην  θέση των σημερινών φυλακών αλλά και θα αγωνιστεί ώστε αυτή η υπόσχεση να υλοποιηθεί.

Καλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου σε ενιαίο αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η νωχελική αντιμετώπιση όλων αυτών των χρόνων απέδωσε πενιχρά με την απομάκρυνση μόνο ενός μικρού μέρους των φυλακών και δεν πρέπει να επαναληφθεί.

22.7.19

Κύπρος: 45 χρόνια κατοχής

Η δημοτική κίνηση «ΜΑΖΙ για τον Κορυδαλλό» αποτίει φόρο τιμής στον αδελφό λαό της Κύπρου και προσδοκά την αποκατάσταση της αλήθειας και την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Στις 15 Ιουλίου του 1974 η https://www.sansimera.gr/articles/250 Χούντα των Αθηνών, δια των οργάνων της στη Μεγαλόνησο (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β’), ανατρέπει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο και εγκαθιστά κυβέρνηση «μαριονεττών» υπό τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών. Πέντε ημέρες αργότερα, οι Τούρκοι θα εισβάλλουν στην Κύπρο.

Στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία εισβάλλει με την κωδική ονομασία «Αττίλας» στην Κύπρο, την ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας και της Λευκωσίας. Κι ενώ άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν, η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974), σκορπίζοντας τον όλεθρο και τον θάνατο στην Κύπρο.

Έκβαση της τουρκικής εισβολής ήταν:

 • * να συνεχίζει έως σήμερα η Τουρκία να κατέχει παράνομα για 45 χρόνια το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της
 • * περισσότεροι από 43.000 βαριά οπλισμένοι Τούρκοι στρατιώτες να παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές
 • * η Τουρκία μέχρι και σήμερα να στερεί από τους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Το γεγονός αυτό έχει δώσει αφορμή για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης από την πλευρά της Τουρκίας
 • * περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.400 Ελληνοκύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι
 • * η Άγκυρα προχώρησε στον συστηματικό εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών με παράνομους εποίκους και υποχρέωσε πολλούς Τουρκοκυπρίους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, οι έποικοι υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων.

Ως επιστέγασμα των ανωτέρω τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» (ανακήρυξη του ψευδοκράτους) στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της. Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη και ζήτησαν την απόσυρσή της. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές, που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Το μαζί για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων

 • * Ο αριθμός των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια το 2018.
 • * 25,9 εκατομμύρια ήταν ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως το 2018, 500.000 περισσότεροι από το 2017.
 • * Κάθε δεύτερος πρόσφυγας ήταν παιδί. Πολλά παιδιά (111.000) είναι μόνα τους, χωρίς την οικογένειά τους.
 • * Ο αριθμός των προσφύγων διπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια.
 • * 13,6 εκατομμύρια ήταν ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων μέσα στο 2018.
 • * 37.000 νέοι εκτοπισμοί πραγματοποιούνται κάθε μέρα.
 • * Στο τέλος του 2018, υπήρχαν 3,5 εκατ. αιτούντες άσυλο παγκοσμίως.
 • * Το 16% των προσφύγων φιλοξενούνται σε χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, ενώ το 1/3 του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού φιλοξενείται σε χώρες του λιγότερο αναπτυγμένου κόσμου.
 • * Η αναλογία των ανθρώπων που είναι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή εσωτερικά εκτοπισμένοι σχετικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι 1 στους 108. Πριν από δέκα χρόνια ήταν 1 στους 160.

Κανένας δε διαλέγει να γίνει πρόσφυγας.

Χτίζουμε δίκτυα αλληλεγγύης για όλους

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα

των παιδιών

στην εκπαίδευση, τη στέγη, την ασφάλεια, την τροφή

Εκλογές 2-6-2019

Η Γενική Συνέλευση του «μαζί» για τον Κορυδαλλό συνεδρίασε σε πλήρη απαρτία με θέμα την εκλογή του δημάρχου Κορυδαλλού την Κυριακή 2/6/2019.
Αποφασίστηκε:

 1. Κανένας από τους δύο υποψηφίους που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής δεν εκπληρώνει το ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο του «μαζί»: Συλλογικότητα, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια. Συνεπώς δεν στηρίζουμε κανέναν από τους δύο.
 2. Η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον.
 3. Θεωρούμε ότι οι ψηφοφόροι είναι ενεργοί πολίτες και όχι οπαδοί και δεν χρειάζονται υποδείξεις.
  Συνεχίζουμε μαχητικά να δίνουμε τους αγώνες μας για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει και μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

μαζί

Το «μαζί» στο εργοτάξιο του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Ελευθερίας

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Κατσούλης και μέλη της δημοτικής κίνησης «μαζί για τον Κορυδαλλό» ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από την Αττικό Μετρό για την εξέλιξη του έργου στον Κορυδαλλό.

Τα συμπεράσματά μας είναι:

 • Δεν υπάρχει δέσμευση από την Αττικό Μετρό για ημερομηνία παράδοσης του σταθμού
 • Δεν έχουν συμφωνηθεί με τον Δήμο αντισταθμιστικά οφέλη
 • Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία θα είναι ήπιας κυκλοφορίας, με κυβόλιθους
 • Το έργο στον Κορυδαλλό δεν είχε κάποιο απροσδόκητο κόλλημα που να δικαιολογεί καθυστέρηση

Καλούμε την απερχόμενη δημοτική αρχή να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τις τελικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σύμφωνα με την μελέτη που της έχει παραδοθεί.

Το «μαζί» για τον πρόωρο χαμό του Γιώργου Τορτοπίδη

Με αφορμή τον πρόωρο χαμό του Δημοτικού Υπαλλήλου Γιώργου Τορτοπίδη και την σχετική καταγγελία του σωματίου εργαζομένων του δήμου Κορυδαλλού προς την διοίκηση του Δήμου για:

 • Σκαιές συμπεριφορές
 • Απειλές
 • Εκβιασμούς
 • Άρνηση εφαρμογής των αποφάσεων  της υγειονομικής επιτροπής

Το θέμα έρχεται να επιβεβαιώσει με τον θλιβερότερο τρόπο, τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον Δήμο.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να δουλεύει υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών, που όπως φαίνεται πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, στον Δήμο μας. 

  Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και απαιτούνται σχετικές απαντήσεις, ανάληψη πολιτικής ευθύνης και παραιτήσεις.

Κεντρική εκδήλωση

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού «μαζί για τον Κορυδαλλό», την Κυριακή  19 Μαΐου το απόγευμα, στην πλ. Ελ. Βενιζέλου.

Με αγωνιστικό παλμό, και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Υποψήφιου Δημάρχου Νίκου Κατσούλη για το πρόγραμμα του «μαζί»  και η παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της κίνησης.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Κορυδαλλός  αλλάζει σελίδα με το «μαζί», απελευθερώνοντας τις δυνάμεις που μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένες να σιωπούν!

Ο παραγοντισμός και ο κομματισμός είναι παρελθόν. Τίποτα δεν σταματά το αύριο, τίποτα δεν σταματά το «μαζί».

Η 26η του Μάη είναι μόνο η Αρχή,

για την αλλαγή,

 για την αλληλεγγύη, για την ασφάλεια, για την ανάπτυξη στον Κορυδαλλό!

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Κορυδαλλό» αποτίει φόρο τιμής στους Έλληνες του Πόντου

Σαν σήμερα, ακριβώς πριν από 100 χρόνια, στις 19 Μαΐου 1919 συντελέστηκε από τους Νεότουρκους η εξολόθρευση περίπου 350.000 Ελληνοποντίων επί συνόλου 750.000, η οποία έχει αναγνωριστεί ως Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Προτάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων

Σταμάτης Κατσιαμάνης, υπάλληλος Ο.Τ.Α., υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του «μαζί»

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές της πόλης μας είναι, χωρίς αμφιβολία, ο τομέας της καθαριότητας. Πρόκειται για έναν κλάδο που υπολειτουργεί με πολλά οικονομικά προβλήματα και όχι μόνο. Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων του δήμου μας δε γνωρίζει τον σωστό τρόπο λειτουργίας για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Ωστόσο, με ορθολογικότερο σχεδιασμό, όλος ο κλάδος μπορεί να μας αποφέρει τεράστια οφέλη, όσον αφορά την υγιεινή, την ασφάλεια και κυρίως την οικονομική πολιτική της πόλης.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η διοίκηση του δήμου, δείχνει τεράστια αδιαφορία για το θέμα της καθαριότητας, χωρίς προοπτική, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, παραπέμποντάς μας σε άλλες περασμένες εποχές. Η γενική στασιμότητα και η έλλειψη ιδεών από πλευράς διοικούντων, η κακοδιαχείριση των πόρων που αφορούν τον κλάδο, είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω.

Ο τομέας καθαριότητας στεγάζεται σε ένα χώρο, το επονομαζόμενο (γκαράζ), που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως τέτοιος. Απορριμματοφόρα πεπαλαιωμένα, ως επί το πλείστον κακοσυντηρημένα,  ελλοχεύουν  καθημερινά κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών. Παράλληλα ένας χώρος «νεκροταφείο» μικρών και μεγάλων αντικειμένων, πάσης φύσεως υλικών, οχημάτων και μηχανημάτων σε ένα σημείο της πόλης κομβικό, βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από σχολικά συγκροτήματα που φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά.

     Επιπλέον, η έλλειψη εργατικού δυναμικού καθιστά δύσκολη την καθημερινή αποκομιδή, σε σημείο τέτοιο που σε ορισμένες γειτονιές να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα η λάθος αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση αντικειμένων ή ακόμα καλύτερα την διαχείριση αυτών των απορριμμάτων, με την μορφή της ανακύκλωσης (χαρτί-γυαλί-κομποστοποίηση βιοαποβλήτων, ζύμωση τροφών και γενικά οργανικών υλικών), κυρίως λόγω έλλειψης γνώσεων του αντικειμένου της τωρινής δημοτικής αρχής, κλιμακώνει  το πρόβλημα.

      Για την έλλειψη βασικού σχεδιασμού μεταφοράς απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΑ η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία ενός σταθμού μεταφόρτωσης, ο λεγόμενος «σπαστήρας»  σε χώρο του δήμου που πληροί τις προϋποθέσεις για την σωστή κατασκευή του και πάντα σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές εξοικονομώντας έτσι τεράστιο οικονομικό όφελος αφού:

Α. Θα μειωθούν τα έξοδα του δήμου στα καύσιμα από την μετακίνηση των απορριμματοφόρων στην χωματερή.

Β. Θα μειωθούν οι φθορές στον στόλο των οχημάτων με τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα που θα σέβονται τον εργαζόμενο ως προς την δουλειά του, αλλά και το περιβάλλον.

Σημαντική επίσης είναι και η υπογειοποίηση, ξεχωριστά (απορρίμματα  –  ανακύκλωση), κάδων σε νευραλγικά σημεία της πόλης, ειδικά στο κέντρο, όπου λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, χώροι εστίασης και πλατείες όπου ο αριθμός των κατοίκων που συσσωρεύεται είναι μεγάλος. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, άρα μηδενίζουμε τις εστίες μόλυνσης από αυτά.

Προτεραιότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση είναι το βασικό συστατικό της προστασίας του και αποτελεί την προτεραιότητα της παράταξης του «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ» καθώς ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας.

Η ανάγκη για την προστασία του και η σωστή διαχείρισή του θα πρέπει να διαπερνά όλες μας τις προσπάθειες για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.

Το χρωστάμε σε εμάς και κυρίως στα παιδιά μας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε για αυτήν την προσπάθεια όλους τους πολίτες. Θέλουμε να έχουμε μία καθαρή και περιβαλλοντικά  φιλική πόλη με αρωγούς όλους και όλες εσάς.

Η αγορά του Κορυδαλλού. Ένας γίγαντας που κοιμάται…

Πόσοι από εμάς δεν έχουν ακούσει το γνωστό αστείο που ακολουθεί από έναν οδηγό ταξί, κι όχι μόνο, στο άκουσμα της λέξης Κορυδαλλός… “Μέσα ή έξω”; Όμως ο Κορυδαλλός δεν είναι γνωστός μόνο για τις φυλακές, αλλά για τους ζωντανούς εμπορικούς δρόμους του  και τις πολλές πλατείες γεμάτες καταστήματα. Και αυτό το βεβαιώνουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των πλησιέστερων δυτικών προαστίων. Γιατί όμως να σταματήσουμε εκεί;


Αφενός η οικονομική κρίση, αφετέρου η ολιγωρία της δημοτικής αρχής, οδήγησαν σε πτωτική τάση την αγορά του Κορυδαλλού, τους δύο βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικότητας στην πόλη μας, καταστήματα εμπορικά και εστίασης. Τόνωση της αγοράς μας δε σημαίνει μόνο ωραίες βόλτες και περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας. Και όταν μιλάμε για αγορά δε νοείται μόνο η οδός Ταξιαρχών και η πλατεία Ελευθερίας. Η έλευση του μετρό θα βοηθήσει αδιαμφισβήτητα, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να γίνουν και συγκεκριμένες κινήσεις, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επιτυχία.

 • Σύμπραξη µε πανεπιστήμια, ευρωπαϊκούς φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, για διασύνδεση µε την τοπική επιχειρηματικότητα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανάδειξη των τοπικών αναγκών, την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, την εφαρμογή καλών πρακτικών και την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.
 • Διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια για την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου.
 • Πεζοδρομήσεις στα πετυχημένα πρότυπα άλλων αγορών, με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων φορέων, δηλαδή εμπόρων, κατοίκων, μέσων συγκοινωνίας.
 • Θεματικές εκδηλώσεις σε όλους τους εμπορικούς δρόμους και πλατείες της αγοράς για την αναζωπύρωση της εμπορικής δραστηριότητας, όπως συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.
 • Δημιουργία Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αποτελείται από ενώσεις, φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας και θα έχει ως αποστολή την προώθηση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον Κορυδαλλό.
 • Δημιουργία επαγγελματικών θερμοκοιτίδων σε συνεργασία με επαγγελματικούς συλλόγους, όπου με κοινωνικά κριτήρια, οι νέοι επαγγελματίες θα βρίσκουν για κάποιο διάστημα στέγη, τηλέφωνο, διαδίκτυο, για να στήσουν τις επιχειρήσεις τους.
 • Δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων χώρων υψηλής τεχνολογίας, όπου οι νέοι θα συναντώνται, θα ανταλλάσσουν ιδέες και θα συνεργάζονται για την υλοποίησή τους.
 • Μείωση, υπό όρους, δημοτικών τελών στις νέες ή προβληματικές επιχειρήσεις του Δήμου μας.

Ιδέες πολλές, τόσες ώστε να καλύψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα κενά ετών και να ξαναγίνει ο Κορυδαλλός, για να κλείσουμε όπως ανοίξαμε με μία θρυλική ατάκα,  “το Κολωνάκι του Πειραιά”…

Fb: @Rigas.Mazi

Ο Ρήγας Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνών & Σχεδίου του Πανεπιστημίου
Staffordshire. Έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν εμπορικά στον Κορυδαλλό κι έχει διατελέσει στέλεχος διοίκησης και marketing σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.